preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Grohote" Grohote

 > Naslovnica
Vijesti

Nadležnost liječnika i izuzeće od korištenje maski

Autor: Tanja Kardum, 3. 9. 2020.

Poštovani učenici i roditelji,

u nastavku teksta vam donosimo upute o nadležnosti pojedinih djelatnosti na primarnoj razini zdravstvene zaštite.

Kraći izostanak iz škole zbog bolesti učenika u nadležnosti je izabranog liječnika obiteljske medicine iznimno pedijatra. Ovo uključuje pitanja izostanaka i povratka u kolektiv pojedinačnog djeteta kod izrečene mjere aktivnog zdravstvenog nadzora u samoizolaciji ili utvrđene bolesti COVID-19.

U slučaju samoizolacije cijelog razrednog odjela ili vrtićke grupe odnosno većeg broja djelatnika ili djece, datum povratka u vrtić ili školu može dogovoriti ravnatelj s nadležnim epidemiologom ili liječnikom školske medicine.

Izostanci iz škole zbog bolesti koji su dulji od mjesec dana u nadležnosti su liječnika školske medicine nadležnog za školu koju učenik polazi. Liječnik školske medicine također skrbi za sva pitanja vezana uz obrazovanje učenika s teškoćama u razvoju i učenika s kroničnim bolestima. To uključuje pravo na primjerene programe školovanja sukladno Pravilniku o osnovnoškolskom i srednjoškolskom odgoju i obrazovanju učenika s teškoćama u razvoju, te u aktualnoj situaciji pandemije, utvrđivanje potrebe za nastavu na daljinu.

 Izuzeće od obveze nošenja maske:

Obrazloženje izuzeća od obveze nošenja maske može se pronaći na poveznici: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Tko-ne-treba-nositi-masku-izuze%C4%87e-odobvezeno%C5%A1enja-maske.pdf 

Kako bi se početkom školske godine izbjeglo svako kretanje građana koje nije najnužnije, postojanje nekog od razloga za izuzeće od obaveze nošenja maski djelatnik i roditelj/skrbnik/učenik treba potkrijepiti upravi odgojno-obrazovne ustanove dostavom e-putem jednog medicinskog nalaza kojim osoba već otprije raspolaže. Dostava medicinskog nalaza nije potrebna ako odgojno-obrazovana ustanova za učenika ili djelatnika otpije raspolaže saznanjem o takvom zdravstvenom stanju.

Treba istaknuti da pojedina zdravstvena stanja kod kojih može biti otežano nošenje maske, mogu ujedno predstavljati uvećani rizik za razvoj težih oblika bolesti COVID-19. Ako osoba zbog zdravstvenog stanja može podnijeti masku samo kraće vrijeme, nošenje maske potrebno je ograničiti na posebno rizične situacije za zarazu COVID-19 koju osoba nikako ne može izbjeći, primjerice u javnom prijevozu, zdravstvenoj ustanovi i sl.

Kada je u učionici od 5. do 8. razreda osnovne škole ili u srednjoj školi učenik ili nastavnik koji ne može nositi masku, a nije osiguran razmak od najmanje 2 metra između svih osoba, takav učenik ili nastavnik dolazi u školu bez maske. Tada je posebno je važno da nastavnici i uprava škole potaknu druge osobe koje borave u istoj učionici na dosljedno i pravilno nošenje maske jer ona štiti ne samo tu osobu nego i druge osobe u njezinoj okolini.

 Preuzeto s Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (Zagreb, 1. rujna 2020.)
Tražilica
ZBORNICA

Virtualna učionica - 8. razred 

Virtualna učionica - 7. razred

Virtualna učionica - 6. razred

Virtualna učionica - 5. razred

Virtualna učionica - 4. razred

Virtualna učionica - 3. razred

Virtualna učionica - 2. razred

Virtualna učionica - 1. razred 

e-Dnevnik

RASPORED SATI
Upute HZJZ-a
Oglasna ploča
SIGURNOST U PROMETU
Upisi u srednju školu 2018./19.

Safetynet

LINKOVI ZA IGRU I UČENJE
Kalendar
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

ZANIMLJIVOSTI
DOKUMENTI
Korisni linkovi
Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 4. 2011.

Ukupno: 5282197
Ovaj mjesec: 48
Ovaj tjedan: 241
Danas: 48
CMS za škole logo
Osnovna škola "Grohote" Grohote / Podkuća 28, HR-21430 Grohote - Šolta / os-grohote-solta.skole.hr / ured@os-grohote-solta.skole.hr
preskoči na navigaciju