Datum objave: 1. ožujka 2024.
Kategorija: Naslovnica | ŠPP

BUDI PRIJATELJ, NE BUDI NASILNIK!

ožu 1, 2024 | Naslovnica, ŠPP

Učenici i učitelji naše škole podržali su važnu inicijativu – DAN RUŽIČASTIH MAJICA, simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja. 

Kroz mjesec veljaču razrednici su sa svojim razredima na satovima razrednika provodili različite radionice na temu vršnjačkog nasilja. Radovi svih učenika izloženi su na panou u atriju škole gdje smo napravili i zajedničku fotografiju. Potakli smo djecu da obuku ružičaste majice te time obilježili ovaj važan datum i u našoj školi. I poslali poruku kako u našem društvu nema mjesta nasilju. 

Sve je počelo 2007. godine kada su srednjoškolca Travisa u gradu Berwick u Kanadi vršnjaci maltretirali jer je u školu došao u ružičastoj majici. U znak potpore u pomoć mu je priskočila grupa vršnjaka koji su u školu došli u ružičastim majicama, školom odaslali poruku o važnosti tolerancije i nenasilničkog ponašanja.

Ovaj dan nije samo podsjetnik na štetu koju vršnjačko nasilje može nanijeti, već i prilika da se naglasi važnost zajedničkog djelovanja u stvaranju sigurnijeg okruženja za sve učenike. Važno je potaknuti djecu da svakog drugog dana odabiru razgovor umjesto svađe, mirno rješenje umjesto nasilja, pomoć umjesto izoliranja, otvorenu komunikaciju umjesto ogovaranja…

Ljubaznost je jezik koji gluhi mogu čuti i slijepi vidjeti. (Mark Twain)

Petra Pavlović, pedagoginja

Skip to content