Datum objave: 23. listopada 2023.

Tjedan školskog doručka!

lis 23, 2023 | Eko škole, Naslovnica, Projekti, Vijesti

Tjedan školskog doručka! obilježen je i u našoj školi u razdoblju od 16. do 20. listopada 2023. godine. Sastavljajući jelovnike za svoje razreda učenici su učili o važnosti nutritivno bogatog obroka u školi.

Tjedan školskog doručka dio je nacionalnog projekta Živjeti zdravo koji se provodi već četiri godine uoči Svjetskog dana hrane.

Više o tome pročitajte na poveznici:  https://zivjetizdravo.eu/2023/09/13/proslavimo-tjedan-skolskog-dorucka-zajedno-4/?fbclid=IwAR17gfxQjqQi_dlXfMHPkZfqHEbTYDHR6zAXhowS-kLALu9iUIgvbT6_OA4

Švedski povrtni stol u prvom razredu

Da doručak ne moraju činiti samo pahuljice, pecivo i mliječni proizvodi potvrdili su prvaši, 19.10.23., kada su u Tjednu školskog doručka, za prvi zajednički obrok u školi imali – povrće. Na razrednom švedskom povrtnom stolu izabirali su različito povrće i od toga slagali zdrave sendviče. Svatko je pronašao namirnicu koju voli i uz malo namaza i mašte isprobao nešto novo i zdravo.

Učenici 2. razreda Tjedan školskog doručka! obilježili su pripremom doručka od plodova jeseni. Uz malo truda i nekoliko kvalitetnih sastojaka osmislili su zdrav i ukusan doručak.

Namirnice za pripremu:

  • jesensko voće: jabuke, kruške, šipak, naranča, mandarine
  • orašasti plodovi: bademi, orasi
  • žitarice: zobene pahuljice

Nakon ukusnog i raznovrsnog doručka zaključili su da je doručak važan obrok koji im daje energiju za rad i postizanje boljih rezultata u školi.

U 3. razredu Tjedan školskog doručka! obilježen je pripremom domaćeg kruha od integralnog brašana i voćnim doručkom.

Kao dio zagonetnog jelovnika Živjeti Zdravo tima, učenici 4. razreda ponovili su kategorije namirnica: voće i povrće, mlijeko i mliječni proizvodi, riba, meso, jaja i mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke i žitarice.

Na satu informatike, izradili su tablicu te ju popunili s crtežom svog omiljenog doručka, navedenih sastojaka tog doručka i  svrstali taj doručak u pripadajuću kategoriju namirnica. Na kraju su, uživali u povrtnom i voćnom doručku koji su sami pripremili.

U ponedjeljak su učenici 5. razreda donijeli potrebne namirnice za izradu Budwig kreme (doručka) koju je osmislila njemačka biokemičarka Johanna Budwig.

Budwig doručak se priprema brzo i jednostavno.  Sadrži nekoliko nutritivno vrlo kvalitetnih sastojaka: posni sir, laneno ulje, jogurt, voće, orašaste plodove i med. Učenici su naučili da ovakvi sastojci određenom omjeru blagotvorno djeluju na stanice od kojih smo građeni i pospješuju izmjenu tvari.

Vrijeme je  jabuka pa su se šestaši odlučili da im to bude namirnica koju će koristiti u pripremi školskog doručka. Svatko je donio nekoliko voćki te su odlučili napraviti slatki čips. Jabuke su dobro oprali, osušili, očistili od koštica te ih narezali na sitne ploške. Posuli su ih cimetom te složili u dehidrator. Na kraju su uživali u ukusnom i zdravom obroku.

Učenici 7. razreda, u tjednu Školskog doručka! napravili su zdravi desert. Tako je njihov kolač od rogača i jabuka osladio sudionike i goste na predstavljanju priručnika Lijekovi od davnina u Knjižnice Grohote (19.10.2023.).

Osmaši preporučuju miješanu povrtnu salatu kao ukusan i zdrav doručak. Većinu sastojaka donijeli su iz svojih vrtova – zelenu salatu, kupus, cherry rajčice te dodali mozzarellu i kukuruz, a sve začinili s malo soli, jabučnim octom te domaćim maslinovim uljem.

Skip to content