2019-11-07 02:07:00

U mala mjesta kultura smjesta

U suradnji s Glazbenom mladeži Split, u četvrtak 7. studenog u našoj školi je proveden program U mala mjesta kultura smjesta

Tako su, pričom i glazbom „u cipelama“ davnih i izmaštanih vremena i ljudi, mališi prošetali Bajkaonicom te zasvirali tradicijskim glazbalima zaboravljenih priča. Za to vrijeme su oni ″veliki″ uz zvuke klasične gitare oživjeli purpurnu renesansu, zlatni barok i klasicizam, mističnu romantiku i rasplesanu španjolsku pučku glazbu da bi na električnoj gitari i blues i rock i jazz i  funk otvorili vrata″ nezaboravnog glazbenog blaga 20. stoljeća.

 

O programu:

Glazbena mladež Split djeluje u Splitu od davne 1970. godine, tada Muzička omladina Split.

Područje djelovanja je: upoznavanje mladih s kulturnim i umjetničkim stvaralaštvom; poticanje i njegovanje glazbenog stvaralaštva mladih; čuvanje hrvatske glazbene baštine i promicanje suvremenog hrvatskog glazbenog stvaralaštva. Također, potičemo suradnju između škola i glazbenih pedagoga s kulturnim ustanovama i orkestrima kroz programe za mlade te razvijamo međunarodnu suradnju u području glazbe.

Programi koji se provode kroz projekt U mala mjesta, kultura smjesta! za učenicima od prvog do osmog razreda. Kako bi se programi kvalitetno proveli potrebno je djecu podijeliti u 4 skupine gdje svaka od njih sluša različitog umjetnika. Programi traju oko 45 – 60 min

1.- 4. razred: 

Bajkaonica 

Jasmina Žiljak Ilinčić, voditeljica Bajkaonica - radionica koje su  umjetnički dramsko-pripovijedni, autorski  program koji uključuje pripovijedanje u ulozi, pričaonicu i dramske igre. Nakon prilagođenog dramatiziranog pripovijedanja bajke, „iz cipela“ nekog lika (monološka forma uz kostim i rekvizite), slijedi razgovor s djecom o bajci, likovima, jezično stvralaštvo te dramske aktivnosti, tematski vezane uz priču.

Hrvatska tradicijska glazbala

Oliver Rogošić, voditelj programa Hrvatska tradicijska glazbala ispunit će nakratko dječju maštu slikama i zvucima iz davnina, mistikom starih vremena koja nezasluženo tonu u zaborav. Kroz priče iz bajki, nastojat će što zanimljivije predstaviti instrumente te sačuvati njihovu ljepotu i jedinstvenost za budućnost.

5. - 8. razred

Električna i klasična gitara

Ilija Utrobičić, voditelj programa Električna i klasična gitara u kojima prikazuje širok spektar glazbenih žanrova koje je moguće izvesti pomoću klasične i električne gitare: s klasičnom gitarom djela iz renesanse, baroka, klasicizma, romantike, španjolske pučke glazbe, dok s električnom gitarom sviraju blues, rock, jazz, funk i druge popularne žanrove.


Osnovna škola "Grohote" Grohote