2019-10-23 10:05:46

Otpad nije smeće (projektni dan)

Autori:  Luigi Bezić i Nikol Radić

Dana 22.10.2019. učenici sedmoga i osmoga razreda OŠ Grohote posjetili su odlagalište otpada otoka Šolta – Borovik.

Borovik je jedino odlagalište na otoku napravljen za miješani otpad i ostale vrste otpada. Glavni cilj odlagališta uključuje brigu o šoltanskom otpadu.

Učenici su u sklopu prvog projektnog dana Ne dozvolimo da nas zatrpa vlastiti otpad doznali odgovore koje ih zanimaju vezane uz zbrinjavanje otpada. Direktorica komunalnog poduzeća Basilija Tihana Glavurtić istaknula je da je za recikliranje otpada bitno njegovo odvajanje po bojama. U plavim spremnicima odvaja se papir, u žutim plastika, a u zelenim miješani otpad. Svako kućanstvo uskoro će imati svoju kantu za otpad i dobit će posebne vrećice za određenu vrstu otpada. Opasni otpad (akumulatori, otpadna ulja) pak nužno je samostalno odnijeti u reciklažno dvorište na ekološko zbrinjavanje, a ukoliko se želimo riješiti glomaznog otpada (stari namještaj i drugi krupni uporabni predmeti) možemo (i dužni smo) kontaktirati upravu za njegov odvoz. Na taj će način svatko od nas moći pridonijeti smanjenju količine ukupnog otpada na otoku.

Na odlagalištu su učenici također imali priliku vidjeti kako radi stroj za prešanje papira. Kad se papir „pretvori u kockicu“, odvozi se u Split na daljnju reciklažu. Direktorica je na kraju naglasila kako se gorući problemi gospodarenja otpadom otočana odnose upravo na skup prijevoz otpada u Split.

Važnost provedenog projekta krije se u poruci koja nas poučava da moramo brinuti o okolišu već od malih nogu. Na kraju krajeva, svi smo mi stanovnici jednoga doma i dužni smo o njemu brinuti. Ukoliko sadašnjost dovedemo u opasnost, svojim neznanjem i nesmotrenošću, skupo ćemo platiti budućnost.   

                        

 


Osnovna škola "Grohote" Grohote